Entinen puuteollisuuden kiinteistö paloiteltiin osiksi useille vuokralaisille ja samalla uusittiin paljon lämmitys- ilmanvaihto- ja automaatiotekniikkaa. Projekti kesti kahdeksan vuotta, jonka jälkeen kiinteistö myytiin tilat vuokrattuna (13 kpl) ja hyvin tuottavana. Kerrosalaa rakennuksella on noin 21000 kem2.
Kiinteistön kehittämisen lisäksi, se isännöitiin itse koko omistamisen ajan. Vuokralaisten suora kontaktointi kaikissa asioissa piti vuokralaisten asioihin reagoinnin nopeana ja vuokralaiset tyytyväisinä. Kiinteitä kuluja saatiin vuosittain pienennettyä ja kiinteistön tuottoa kasvatettua tarkan valvonnan, hallinnan ja harkittujen investointien seurauksena.
Isännöitynä ja kiinteistökehityskohteena on ollut jo yli kolmentoistavuoden ajan Vantaan Veromiehessä sijaitseva liikekiinteistö. Tekniikkaa on uusittu ikääntymisen myötä tarvittava määrä hyvän sisäilman ja vuokralaisten viihtyisyyden säilyttämiseksi sekä energiakustannusten kurissa pitämiseksi.
Lomakeskuksen kehityshanke sisälsi maan käyttösuunnitelman tekemisen, siihen tekniikan sijoittamisen ja kaavoituksen rakentamisen eri käyttötarkoituksiin. Uusi kaava sisälsi uutta rakennusoikeutta yli 30000 kem2.
Punkaharjulle rakennutettiin Finnlamellin Timber Frame palkkihirrestä kokousravintola, jonka alakerrassa on saunatilat. Lämmitys toteutettiin energiatehokkaasti maalämpöpumpuilla, joita tuli vikasietoisena ja vuorottelevina koneina kaksi. Lämmön talteenottoon valittiin parhailla hyötysuhteilla saatavilla olevat ilmanvaihtokoneet. Lämpötaloudellisista säädöistä huolehtii taloautomaatio.
Hanke valmistui tiukassa seitsemän kuukauden aikataulussa tilauksesta ja sai kiitosta sekä vuokralaiselta että käyttäjiltä lopputuloksesta ja aikataulussa sekä kustannusarviossa pysymisestä. LVISA-suunnittelun keskiössä olivat yleensä vastaavan rakennuksen suuret energiakustannukset, joita haluttiin pitää kurissa. Ulkosulatusallas ja suuri kuuman veden käyttö vaatii kaikkien säätöjen optimointia ja jatkuvaa kustannusten seurantaa.
Punkaharjulle rakennutettiin 12 huoneistoa käsittävä luhtitalo vuokrauskäyttöön. Ylläpitokulut oli sesonkiluonteisesta käytöstä johtuen saatava mahdollisimman pieniksi. Lämmitystavaksi valittiin maalämpö ja huoneistokohtaiset lämmön talteenotolla varustetut ilmanvaihtokoneet. Tarkat säädöt mahdollistavat sen, ettei niitä tarvitse muuttaa kesken kauden, eivätkä vuokralaiset pääse itse niitä muuttamaan.
Omakotitalojen automaatiot toteutettiin KNX-tekniikalla. KNX-järjestelmällä ohjataan valaistuksen lisäksi lämmitystä, ilmanvaihtoa, saunaa, liiketunnistimia jne. sekä valvotaan kaikkea tekniikkaa. Automaation kautta tarkka säädettävyys mahdollistaa pienet energiakulut mukavuudesta tinkimättä. Myös veden kulutusta voidaan ajantasaisesti seurata.
Punkaharjulle rakennutettiin huviloita myyntiin ja erikseen asiakkaiden tilauksesta. Yksilöllisiä huviloita valmistui kolmen vuoden aikana 12 kappaletta. Lämmityskulujen säästämiseksi lämmityksen ohjaus tapahtuu etäkäyttöohjauksella, jolloin peruslämmön voi pitää matalammalla silloin, kun paikalla ei olla, ja saapua aina lämpimään huvilaan.
Copyright © 2024 Calido Oy - All Rights Reserved.